O ΔHΜΟΣ ΤΟΥ AΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΣΤΟ CURING THE LIMBO

IMG-20190912-WA0002.jpg

Το Curing the Limbo είχε σήμερα την ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενήσει νέους, μέλη της πρωτοβουλίας JAN (facebook.com/jan020) για δημοτικούς υπαλλήλους κάτω των 35 ετών, από τον δήμο του Άμστερνταμ που επισκέπτονται την πόλη μας προκειμένου να παρατηρήσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας και τα προγράμματα του δήμου Αθηναίων.

Το Άμστερνταμ από τους πλέον πρωτοπόρους δήμους στο θέμα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, της κοινωνικής ένταξης και της καινοτομίας δείχνει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανταλλαγή εμπειριών και κάλων πρακτικών, ενώ έχει παράδοση συνεργασίας με τον δήμο Αθηναίων τουλάχιστον μια δεκαετία.

Οι νέοι συνάδελφοι μας από την Ολλανδία αφού περιηγήθηκαν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Σεραφείου, παρακολούθησαν την παρουσίαση του προγράμματος, σχετικά με τις κατευθύνσεις, τους πυλώνες, τις προκλήσεις και τις προοπτικές του, ενώ ακολούθησε πληθώρα ερωτήσεων και συζήτηση.

Αποτελεί πάντα μεγάλη μας χαρά να μοιραζόμαστε την εμπειρία του Curing the Limbo με άλλους δήμους εντός και εκτός Ελλάδας, δημιουργώντας έτσι ένα άτυπο δίκτυο ροής χρήσιμων πληροφοριών.

tot ziens!

IMG-20190912-WA0004.jpg

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ CURING THE LIMBO

MM_07150.jpg

Ξεκινησε ο 3ος κΥκλος μαθημΑτων του προγραμματος, υπΟ την εποπτεια του Πανεπιστημιου Αθηνων.

Ο 3ος κύκλος αποτελείται από 11 τμήματα γλωσσικών μαθημάτων- 6 ελληνικών και 5 αγγλικών, με επίπεδα από Α0 (αρχαρίων) έως Β1 (προχωρημένων), ενώ επιπλέον ξεκίνησαν 4 τάξεις οπτικοακουστικών (audiovisual). Στα μαθήματα ελληνικών είναι εγγεγραμμένοι 130 μαθητές και στα αγγλικά 90. Συνολικά, κάθε εβδομάδα υλοποιούνται στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, 66 ώρες γλωσσικών μαθημάτων.

Το πρόγραμμα σχεδιάζει τη δημιουργία τμημάτων προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποίησης, επιπέδου Α2 στα Ελληνικά και Β2 στα Αγγλικά, ενώ παράλληλα τα τμήματα γλωσσικών μαθημάτων συνεργάζονται με την IRC, εταίρο του προγράμματος, με προσανατολισμό την επαγγελματική ενδυνάμωση και την καλύτερη πρόσβαση των συμμετεχόντων στην αγορά εργασίας.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΣΤΟ CURING THE LIMBO

Απο το «κενο», στην κοινωνια: ενα εγχειρημα ενταξης προσφυγων

[…] Η ιδέα είναι απλή, όσο και δύσκολη: ο δήμος σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις που ενισχύουν τη διάδραση των κατοίκων οι οποίοι ζουν στις γειτονιές της Αθήνας με τους νέους κατοίκους, δηλαδή πρόσφυγες που έχουν αποκτήσει άσυλο στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ενισχύει την ένταξη των προσφύγων προσφέροντάς τους τα κλειδιά για να ξεκλειδώσουν τη νέα τους πόλη: μαθήματα ελληνικών και αγγλικών, διασύνδεση με την αγορά εργασίας, σπίτια με προσιτά ενοίκια. Κυριότατα όμως, τους φέρνει σε επαφή με ομάδες και πρωτοβουλίες ενεργών πολιτών, που δρουν σε διάφορα επίπεδα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον δήμο και το «Urban Innovative Actions» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτομίας στις μεγάλες πόλεις.

Η Αθήνα διαγωνίστηκε και κέρδισε τη χρηματοδότηση του προγράμματος για τους πρόσφυγες, το οποίο δεν στοχεύει απλώς να θεραπεύσει ανάγκες της στιγμής, αλλά κάτι πολύ παραπάνω: το πρόγραμμα εφαρμόζει αλλά και αξιολογεί συνεχώς πιλοτικές δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη των προσφύγων με στόχο να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους στην Αθήνα και μετά το πέρας του προγράμματος το 2021, αλλά και να εισηγηθεί προτάσεις δημόσιας πολιτικής για την ένταξη προσφύγων και μεταναστών που θα είναι βιώσιμες και εφαρμόσιμες στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. […] (ΕφΣυν 10/08/2019)

διαβάστε περισσότερα :

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ CURING THE LIMBO: ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Η κινητή έκθεση φωτογραφίας του Curing the Limbo φιλοξενήθηκε στα ελληνικά ΜΜΕ

Αναλυτικότερα, έγραψαν για την έκθεση προσφύγων του προγράμματός μας:

“Την ευκαιρία να περιηγηθούν στην κινητή έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αθήνα, η νέα μου γειτονιά», με φωτογραφίες των ίδιων των προσφύγων από τη ζωή τους στην Αθήνα και μαζί με αφηγήσεις τους γύρω από καίρια θέματα που τους απασχολούν, έχουν όλο τον Αύγουστο οι επισκέπτες της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

Η έκθεση είχε παρουσιαστεί αρχικά στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, τον περασμένο Ιούνιο, σε μια μεγάλη γιορτή με πρόσφυγες και ομάδες της πόλης και στόχος των διοργανωτών, είναι να ταξιδέψει η έκθεση σε πολλές γειτονιές της πρωτεύουσας” (ΕφΣυν, 16/08/2019)

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ CURING THE LIMBO ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρχονται για ενημέρωση και εγγραφή στο πρόγραμμα Curing the Limbo κάθε Τρίτη & Πέμπτη 10:00 - 14:00 στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη, στον 2ο όροφο.

τηλέφωνα επικοινωνίας : 210 346 2528, 210 345 1586, 210 346 1167  | email: curingthelimbo@gmail.com

Το Curing the Limbo είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων για την ένταξη αναγνωρισμένων ενήλικων (+18) προσφύγων που έχουν αποκτήσει άσυλο στην Ελλάδα από το 2015 και μετά. Για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος είναι βασικό οι ενδιαφερόμενοι να μιλούν μία από τις ακόλουθες γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Αραβικά, Φαρσί, Γαλλικά.

CTL_FBPOST3-02.png
CTL_FBPOST3-01 (1).png

Με το Curing the Limbo, οι συμμετέχοντες παρακολούθουν μαθήματα ελληνικών, αγγλικών, υπολογιστών και σεμινάρια οπτικοακουστικής έκφρασης (φωτογραφία, βίντεο, μουσική), ενώ καλύπτονται τα έξοδα για τις εξετάσεις πιστοποίησης στα μαθήματα γλώσσας και υπολογιστών. Το πρόγραμμα παρέχει συνεδρίες επαγγελματικής συμβουλευτικής, ώστε να βελτιώνεται η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, διενεργεί σεμινάρια για τη διαδικασία ενοικίασης και χρηστής συντήρησης των ακινήτων, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα αίτησης για οικονομικά προσιτή κατοικία. Το πρόγραμμα επιχορηγεί το ενοίκιο σε 75 ακίνητα, για 6 μήνες. Με το Curing the Limbo οι πρόσφυγες δικτυώνονται στην πόλη, σχεδιάζουν και συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις των κατοίκων στις γειτονιές της Αθήνας.

«ΑΘΗΝΑ, Η ΝΕΑ ΜΟΥ ΓΕΙΤΟΝΙΑ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ

67414356_489578888509340_7027553917827284992_n.jpg

Η κινητή έκθεση φωτογραφίας  του Curing the Limbo, «Αθήνα, η νέα μου γειτονιά», στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, από την 1η Αυγούστου.

Δημοτική Αγορά Κυψέλης αποτελεί τον δεύτερο σταθμό της έκθεσης που είχε παρουσιαστεί αρχικά στο Εμπορικό Τρίγωνο, τον περασμένο Ιούνιο, σε μια μεγάλη γιορτή με πρόσφυγες και ομάδες της πόλης, ενώ στόχος είναι να ταξιδέψει σε διαφορετικά σημεία στην Αθήνα.

Όσοι βρεθούν τον Αύγουστο στην Αγορά θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε μια αυτοσχέδια έκθεση που παρουσιάζει φωτογραφίες που τράβηξαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες από τη ζωή τους στην Αθήνα, μαζί με αφηγήσεις τους γύρω από καίρια θέματα που τους απασχολούν.

 

H έκθεση που σχεδίασε και παρήγαγε το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων μαζί με τους συμμετέχοντες στο ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα Curing the Limbo, επιδιώκει να συστήσει τους συμμετέχοντες, αναγνωρισμένους πρόσφυγες, του προγράμματος στους κατοίκους της πόλης, μέσα από τις δικές τους αφηγήσεις και εικόνες. Οι αφηγήσεις προέκυψαν από μια σειρά ερευνητικών συνεντεύξεων, που συντόνισε η ομάδα του συνΑθηνά, με σκοπό να διερευνηθούν οι εμπειρίες και οι καθημερινές πρακτικές των προσφύγων στην πόλη. Το οπτικό υλικό της έκθεσης έχει παραχθεί μέσω των εργαστηρίων φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο στην Αθήνα, από την ομάδα του «ἄï λάβ ἄθενς πρότζεκτ», την πρωτοβουλία Urban Layers καθώς και από τα μαθήματα οπτικοακουστικής έκφρασης και γλωσσών του Curing the Limbo που επιμελείται το Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων, Curing the Limbo έχει στόχο τη δημιουργία ενός δυναμικού και καινοτόμου μοντέλου ένταξης μέσω του οποίου οι πρόσφυγες ενεργοποιούνται, παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών, αγγλικών, δημιουργικής έκφρασης και νέων τεχνολογιών, αποκτούν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή κατοικία και συμμετέχουν σε συνεδρίες επαγγελματικής συμβουλευτικής προσαρμοσμένες στο προφίλ τους. Έτσι, γίνονται μέρος της πόλης, διασυνδέονται με τις ομάδες ενεργών πολιτών και μετέχουν σε δραστηριότητες στις γειτονιές της Αθήνας. Μαζί λοιπόν, οι πρόσφυγες και η πόλη βγαίνουν από το στάδιο της αδράνειας, δραστηριοποιούνται, συνεργάζονται και συνυπάρχουν.

 

Το Curing the Limbo (2018-2021) είναι ένα ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων που υλοποιείται με τη στρατηγική συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Catholic Relief Services (CRS), της International Rescue Committee (IRC) και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ). Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω της Πρωτοβουλίας Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (UIA).

 Περισσότερες λεπτομέρειες www.curingthelimbo.gr & www.synathina.gr

67380563_458317218085112_4208148792718917632_n.jpg
67547240_471775343601302_4625191435715477504_n.jpg
67777736_496246601134244_6394266302906630144_n.jpg

ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

Το Curing the Limbo στην Τραβιατα

IMG_6383.JPG

Οι συμμετέχοντες στα μαθήματα οπτικοακουστικής έκφρασης (audiovisual) που οργανώνει και υλοποιεί εκ μέρους του προγράμματος το Πανεπιστήμιο Αθηνών, είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν από κοντά τη γενική πρόβα για την παράσταση Τραβιάτα στο Ωδείο Ηρώδη Αττικού, στις 26 Ιουλίου 2019.

IMG_6380.JPG

Η Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι, σε σκηνοθεσία του διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωνσταντίνου Ρήγου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο και αποτελεί τη δεύτερη παραγωγή της Λυρικής στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών.

Η όπερα περιγράφει τον έρωτα μιας εταίρας με γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν τον θάνατο της κοπέλας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

pomida_logo.png

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) στηρίζει τη δράση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Curing the Limbo για την αναζήτηση ακινήτων στις γειτονιές της Αθήνας.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε ιδιοκτήτες και εκμισθωτές διαθέσιμων προς ενοικίαση ακινήτων, εμβαδού 30τ.μ. και άνω, που επιθυμούν να μετέχουν στο μοντέλο οικονομικά προσιτής κατοικίας, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ένταξης του δήμου Αθηναίων, Curing the Limbo. Με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ωφελείται οικονομικά η πόλη, ζωντανεύει η γειτονιά με συμμετοχικές δράσεις και διευκολύνεται η ένταξη των νέων κατοίκων της Αθήνας.  

διάβασε περισσότερα και δες την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ στον ακόλουθο σύνδεσμο

ΑΘΗΝΑ, Η ΝΕΑ ΜΟΥ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

Το #CuringtheLimbo με το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων διοργανώνουν μια διαφορετική γιορτή στην καρδιά της πόλης


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης Curing the Limbo και το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων, σας καλούν σε μια ξεχωριστή γιορτή, στο Τρίγωνο, στη διασταύρωση των οδών Αιόλου και Χρυσοσπηλιωτίσσης, το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, στις 19:00. 

CtL-finalposterCOLOR-web.jpg


Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί η καλλιτεχνική έκθεση δρόμου «Αθήνα, η νέα μου γειτονιά» που επιδιώκει να συστήσει τους συμμετέχοντες, αναγνωρισμένους πρόσφυγες του προγράμματος Curing the Limbo στους κατοίκους της πόλης, μέσα από τις δικές τους αφηγήσεις και εικόνες. Οι αφηγήσεις προέκυψαν από μια σειρά ερευνητικών συνεντεύξεων, που συντόνισε η ομάδα του συνΑθηνά, με σκοπό να διερευνηθούν οι εμπειρίες και οι καθημερινές πρακτικές των προσφύγων στην πόλη. Το οπτικό υλικό της έκθεσης έχει παραχθεί μέσω των εργαστηρίων φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο στην Αθήνα, από την ομάδα του I love Athens project - Ἄι Λάβ Ἄθενς πρότζεκτ & τον George-Kwnstantinos Malekakis την πρωτοβουλία Urban Layers καθώς και από τα μαθήματα οπτικοακουστικής έκφρασης και γλωσσών του Curing the Limbo που επιμελείται το Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν μουσικοχορευτικά δρώμενα με τη συμμετοχή των Ubuntu Drum and Dance Theatre και The Syrian & Greek Youth Forum / SGYF και ένα ανοιχτό δείπνο (community dinner) με γεύσεις από τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Νότια Αφρική. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφέρει δημιουργική απασχόληση-παιχνίδια για παιδιά όλων των ηλικιών η ομάδα Μικρή Ουτοπία.

Η δράση συνολικά έχει στόχο την ανάδειξη καλών πρακτικών από την κοινωνία των πολιτών, τη σύνδεση προσφύγων και ομάδων ενεργών πολιτών στις γειτονιές της Αθήνας και τη δημιουργία νέων συνεργατικών δράσεων που ωφελούν την ίδια την πόλη.

Περισσότερες λεπτομέρειες www.curingthelimbo.gr & www.synathina.gr


Χορηγοί επικοινωνίας
ΕΡΤ Α.Ε.
Kosmos
Πρώτο Πρόγραμμα - ΕΡΤ

EPTlogo.JPG
RADIO KOSMOS-LOGO NEW.jpg
RADIO PRWTO2.jpg

ΔΙΑΘΕΤΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ;

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του δήμου Αθηναίων και της Catholic Relief Services (CRS) προς ιδιοκτήτες και εκμισθωτές διαθέσιμων κατοικιών στην Αθήνα

Η πρόσκληση απευθύνεται σε ιδιοκτήτες και εκμισθωτές διαθέσιμων προς ενοικίαση ακινήτων, εμβαδού 30τ.μ. και άνω, που επιθυμούν να μετέχουν στο μοντέλο οικονομικά προσιτής κατοικίας, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ένταξης του δήμου Αθηναίων, Curing the Limbo. Με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ωφελείται οικονομικά η πόλη, ζωντανεύει η γειτονιά με συμμετοχικές δράσεις και διευκολύνεται η ένταξη των νέων κατοίκων της Αθήνας.

για το Δελτίο Τύπου (εδώ)

για την Αίτηση Καταχώρισης Ακινήτου (εδώ)

Το πρόγραμμα προσκαλεί εκμισθωτές, φυσικά και νομικά πρόσωπα, διαθέσιμων κατοικιών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αθηναίων, να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος για να συμπεριληφθεί το ακίνητό τους στην πλατφόρμα κατοικιών που θα είναι διαθέσιμες για εκμίσθωση στους συμμετέχοντες του προγράμματος.

Για περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη διάρκεια της μίσθωσης και το μίσθωμα, καθώς και την εν συνεχεία  διαμόρφωσή του, όπως και για οποιαδήποτε άλλη απορία ή διευκρίνηση σχετικά με το πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την ομάδα του προγράμματος GR_apartmentlist@crs.org και στο τηλέφωνο 693 600 8589.

Περιγραφή της διαδικασίας:

-      Με την υπογραφή του μισθωτηρίου το πρόγραμμα προσφέρει στους ιδιοκτήτες οικονομικό κίνητρο, το οποίο προσδιορίζεται από το τελικό ύψος του ενοικίου. Το ποσό καλύπτει το μισό μίσθωμα για τους 12 πρώτους μήνες και προκαταβάλλεται στον ιδιοκτήτη.

-      Οι συμμετέχοντες ενοικιαστές θα λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών

-      Το πρόγραμμα εξασφαλίζει ότι κάθε ενοικιαστής γνωρίζει τις νομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το μισθωτήριο, καθώς και τον ορθό τρόπο συντήρησης των διαμερισμάτων

-      Η ομάδα του προγράμματος διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών πριν και μετά την υπογραφή του μισθωτηρίου ώστε να τηρούνται οι υποχρεώσεις τους με βάση τους όρους της συμφωνίας

-      Οι ιδιοκτήτες έχουν ένα πρόσωπο αναφοράς από την ομάδα έργου, με το οποίο μπορούν να επικοινωνούν σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος

ΤΟ ΣΥΝΑΘΗΝΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΕΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ CURING THE LIMBO ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

61192085_2209818952572185_547054348178292736_n.jpg

Το πρόγραμμα ένταξης του δήμου Αθηναίων Curing the Limbo, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το συνΑΘηνά του δήμου Αθηναίων διασυνδέουν τα μαθήματα γλωσσών και audiovisual με τις ομάδες ενεργών πολιτών και τις δράσεις στις γειτονιές της Αθήνας.

Ξεκινήσαμε με την επίσκεψη στο Μποστάνι στη δημοτική αγορά Κυψέλης, την ξενάγηση με τον Λόφο Κολωνού, Σύλλογος για τον Πολιτισμό & τον Αθλητισμό και τη φωτογράφιση street art με τις polaroid των Urban Layers.

61086350_1086154638252304_6482299049276866560_n.jpg

Η διασύνδεση των προσφύγων με τις ομάδες ενεργών πολιτών διαμορφώνει ένα μοντέλο ανταλλαγής που παράγει οφέλη τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για την ίδια την πόλη. Το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων συνδέει τους συμμετέχοντες του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος Curing the Limbo με δράσεις που πραγματοποιούνται σε γειτονιές της Αθήνας από ενεργούς πολίτες, και φορείς της κοινωνίας πολιτών.

Σε συνεργασία με τα μαθήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών οι τάξεις αγγλικών, ελληνικών και audiovisual συμμετέχουν και διασυνδέονται με τις παρακάτω δράσεις

60089934_323655281652936_7364530424736907264_n.jpg

· Μποστάνι: ένα ανεξάρτητο εγχείρημα, κάθε Τετάρτη 16:00-20:00 στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, που έχει σκοπό να δημιουργήσει κοινότητες και αλληλεπίδραση μεταξύ των καταναλωτών και των παραγωγών με επίκεντρο την ηθική, τη δίκαιη εργασία, το δίκαιο εμπόριο και τη φροντίδα στη γη και τον άνθρωπο. Συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Curing the Limbo επισκέφθηκαν το Μποστάνι, σε ένα βιωματικό μάθημα αγγλικών, μαθαίνοντας τα προϊόντα καθώς και το πώς διεκπεραιώνει κανείς μια αγορά στα αγγλικά. Γνώρισαν τους καλλιεργητές, τη φιλοσοφία της ανεξάρτητης δράσης, ενώ προσφέρθηκαν να δημιουργήσουν ταμπέλες με την ονομασία των αγαθών του Μποστανιού και να τις προσφέρουν στην ομάδα. Παράλληλα, είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν από την ομάδα του Impact Hub Athens στην ανανεωμένη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και να μάθουν περισσότερα για το καινοτόμο σύγχρονο αυτό έργο.

· Λόφος ΚολωνούΣύλλογος για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό: δραστήρια μέλη της τοπικής κοινότητας στον Κολωνό, τα οποία υπήρξαν συνοδοιπόροι του συνΑθηνά και του Curing the Limbo από την πρώτη φάση της χαρτογράφησης που υλοποίησε το πρόγραμμα στις γειτονιές της Αθήνας τον Νοέμβριο του 2018, πρόσφεραν στους πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μια ιδιαίτερη ξενάγηση στην περιοχή του Κολωνού, εξοικειώνοντάς τους με τα μνημεία και την ιστορία της περιοχής.

· Urban Layers: στο πλαίσιο των μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, διοργανώθηκε μια περιηγητική διαδρομή για το street art, σε συνεργασία με την ομάδα Urban Layers, στην περιοχή του Κεραμικού και του Μεταξουργείου. Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι συμμετέχοντες φωτογράφισαν ιδανικά πορτραίτα του εαυτού τους με φόντο ένα αγαπημένο έργο street art που επέλεξαν οι ίδιοι. Το υλικό που παράχθηκε θα χρησιμοποιηθεί αφενός στα μαθήματα ελληνικών που ακολουθούν (με ελληνικές λέξεις που τους εμπνέουν οι φωτογραφίες), ενώ στη συνέχεια οι φωτογραφίες θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα διοργανώσει το συνΑθηνά με τη συμμετοχή των προσφύγων.

Για τις φωτογραφίες των δράσεων δείτε εδώ

Οι δράσεις του Curing the Limbo στις γειτονιές της Αθήνας συνεχίζονται το σαββατοκύριακο 25 & 26 Μαΐου στην πλατεία θεάτρου, με το διήμερο εργαστήρι φωτογραφίας του «Άι Λαβ Άθενς πρότζεκτ».

· Αϊ λαβ Άθενς: το Σάββατο 25 & την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, πραγματοποιείται διήμερο φωτογραφικό εργαστήριο με την ομάδα «ΑΪ ΛΑΒ Αθενς» και τον καταξιωμένο επαγγελματία φωτογράφο Γιώργο Μαλεκάκη. Οι συμμετέχοντες, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, στο ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης του δήμου Αθηναίων Curing the Limbo, θα φωτογραφίσουν την πόλη και θα την παρουσιάσουν μέσα από τη δική τους ματιά. Το εργαστήριο θα γίνει στον πολυσυλλεκτικό χώρο που λειτουργεί στην Πλατεία Θεάτρου (πρώην Guru Bar) και φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τις δράσεις της ομάδας We Need Books, στο πλαίσιο του προγράμματος This is Athens-Polis του δήμου Αθηναίων.

Με το δεύτερο κύκλο μαθημάτων, από τον Ιούνιο, σχεδιάζονται νέες δράσεις και συνδέσεις με τους συμμετέχοντες του Curing the Limbo και τις γειτονιές της Αθήνας!

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ CURING THE LIMBO ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

unnamed.jpg

Το Σάββατο 25 & την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, θα πραγματοποιηθεί διήμερο φωτογραφικό εργαστήριο σε συνεργασία με το «Άι Λαβ Άθενς πρότζεκτ» και τον καταξιωμένο φωτογράφο Γιώργο Μαλεκάκη

Οι συμμετέχοντες, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, στο ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης του δήμου Αθηναίων, Curing the Limbo, φωτογραφίζουν την πόλη και την παρουσιάζουν μέσα από τη δική τους ματιά.

 Το εργαστήριο θα γίνει στον πολυσυλλεκτικό χώρο που λειτουργεί στην Πλατεία Θεάτρου (πρώην Bar Guru Bar) και φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τις δράσεις της ομάδας We Need Books, στο πλαίσιο του προγράμματος This is Athens-Polis.

 Οι φωτογραφίες του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν σε καλλιτεχνική έκθεση που ετοιμάζει η ομάδα του συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων, στην εκδήλωση του Curing the Limbo για τη σύνδεση των νέων κατοίκων της πόλης με τις ομάδες πολιτών της Αθήνας, στα μέσα Ιουνίου 2019. 

Stay tuned για περισσΟτερες πληροφορΙες!

Το εργαστήρι φωτογραφίας πραγματοποιείται για το πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης Curing the Limbo, με τη συνεργασία των προγραμμάτων συνΑθηνά και This is Athens-Polis.

#CuringtheLimbo #synAthina #UniversityofAthens #CRS #IRC #ThisIsAthensPolis #PlateiaTheatrou #KatastimaStoKentro #iloveathensproject #ThisisAthens #CityofAthens #cityactivities  #socialinnovation

ΟΙ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ CURING THE LIMBO ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

59915176_1085307181652676_3442565052526231552_n.jpg

Το συνΑθηνά του δήμου ΑΘηναίων, φέρνει τις τάξεις μαθημάτων του Curing the Limbo στις γειτονιές της ΑΘήνας, συνδέοντας τους πρόσφυγες με τις ομάδες ενεργών πολιτών στην πόλη.

Την Τετάρτη, 8 Μαΐου, το μάθημα αγγλικών του Curing the Limbo, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, εγινε βιωματικό και πήγε στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Εκεί οι συμμετέχοντες-μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Μποστάνι - Mpostani και να εξοικειωθούν με το λεξιλόγιο που αφορά τα καθημερινά ψώνια του νοικοκυριού.

#CuringtheLimbo #UniversityofAthens #synAthina #cityactivities #socialinnovation 

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΤΟΥ CURING THE LIMBO ΣΤΑ MEDIA

ιν γρ 2.png

Ένα πρόγραμμα ένταξης προσφύγων στις γειτονιές της Αθηνάς

Εκτενείς ήταν οι αναφορές των media στο πρόγραμμα με αφορμή την εκδήλωση παρουσίασης και γνωριμίας. Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ επικεντρώθηκε στο καινοτόμο μοντέλο ένταξης, στην ολιστική προσέγγιση και στον τρόπο που οι πέντε εταίροι του προγράμματος ενώνουν τις δυνάμεις τους και συν-σχεδιάζουν το project. Ο δήμος συντονίζει τη συνεργασία με την ΕΑΤΑ, το πανεπιστήμιο Αθηνών και τις δυο διεθνείς ΜΚΟ, CRS και IRC.

Το «Curing the Limbο» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω της Πρωτοβουλίας Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (UIA) και απευθύνεται σε αναγνωρισμένους ενήλικες πρόσφυγες που έχουν αποκτήσει άσυλο στην Ελλάδα μετά το 2015 και μιλούν ελληνικά, αγγλικά, αραβικά, φαρσί ή γαλλικά.

Στο πρόγραμμα, οι πρόσφυγες παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών, αγγλικών, ηλεκτρονικών υπολογιστών και σεμινάρια οπτικοακουστικής έκφρασης στο Σεράφειο και στις γειτονιές της πόλης, συμμετέχουν σε συνεδρίες εξατομικευμένης επαγγελματικής συμβουλευτικής, ενισχύουν την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, ενημερώνονται για τη διαδικασία ενοικίασης ακινήτων στην Αθήνα και αποκτούν τη δυνατότητα αίτησης για οικονομικά προσιτή κατοικία.

διαβάστε ενδεικτικά

#CuringtheLimbo #cityofAthens #Serafio #CRS #IRC #UniversityofAthens #thisisathens #synathina #launchevent #media #UrbanInnovativeActions #UIAinitiative #UIAcities #integration #socialcohesion #socialexchange #socialinnovation 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ CURING THE LIMBO

MM_07787.jpg

Περισσότεροι από 200 προσκεκλημένοι παρακολούθησαν, εχθές, Δευτέρα 15 Απριλίου στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων την εκδήλωση γνωριμίας και ενημέρωσης με το πρόγραμμά μας!

O  δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, με την ευκαιρία της παρουσίασης του προγράμματος του δήμου Αθηναίων, δήλωσε ότι «διαχειριστήκαμε το προσφυγικό όχι ως ένα συγκυριακό ζήτημα, αλλά ως ένα φαινόμενο που θα απασχολήσει για χρόνια την Ελλάδα και την Ευρώπη. Γι' αυτό και με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς υποχρεώσεις, διαφυλάξαμε την κανονικότητα της πόλης και και την αρμονική συνύπαρξη κατοίκων και προσφύγων. Είμαστε ο πρώτος φορέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού»,

Eκ μέρους του Curing the Limbo μίλησαν όλοι οι εταίροι και παρουσίασαν σε δημοσιογράφους, stakeholders και συνεργαζόμενους φορείς, το όραμα, τους στόχους και τη φιλοδοξία του προγράμματος να δημιουργήσει ένα νέο καινοτόμο και ολιστικό μοντέλο ένταξης, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ευρωπαϊκών πόλεων .

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν η Αμαλία Ζέπου, αντιδήμαρχος Κοινωνίας των πολιτών και Καινοτομίας, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων, η Θάλεια Δραγώνα, επικεφαλής από την ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Joshua Kyller country manager της Catholic Relief Services (CRS), η Jana Frey country director της International Rescue Committee (IRC)  και η Μαρία Λογοθέτη, διευθύντρια του γραφείου δημάρχου Αθηναίων και πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών.

Για περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωσης και για το δελτίο τύπου ακολουθήστε τον ακόλουθο σύνδεσμο

#CuringtheLimbo #cityofAthens #Serafio #CRS #IRC #UniversityofAthens #thisisathens #synathina #launchevent #media #UrbanInnovativeActions #UIAinitiative #UIAcities #integration #socialcohesion #socialexchange #socialinnovation 

ΟΙ ΤΑΞΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ CURING THE LIMBO

IMG_20190423_124418.jpg

Περισσότεροι από 120 μαθητές παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών, αγγλικών, δημιουργικής έκφρασης και σεμινάρια οπτικοακουστικών μέσων.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται καθημερινά στο Σεράφειο στο 2ο όροφο, ενώ σύντομα επεκτείνονται στις γειτονιές της πόλης, σε συνδυασμό με τις δράσεις του συνΑθηνά και τις ομάδες ενεργών πολιτών

#CuringtheLimbo #cityofAthens #Serafio #CRS #IRC #UniversityofAthens #thisisathens #synathina #courses #UrbanInnovativeActions #UIAinitiative #UIAcities #integration #socialcohesion #socialexchange #socialinnovation 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΝΤΑΞΗΣ

από την εκδήλωση του συνΑθηνά στο Victoria Square Porject, στο πλαίσιο ανάπτυξης του Curing the Limbo στις γειτονιές της Αθήνας , 15 Δεκεμβρίου 2018

από την εκδήλωση του συνΑθηνά στο Victoria Square Porject, στο πλαίσιο ανάπτυξης του Curing the Limbo στις γειτονιές της Αθήνας , 15 Δεκεμβρίου 2018

“Το Curing the Limbo σε συνεργασία με το συνΑθηνά αποφάσισαν να επικεντρωθούν στην ίδια την πόλη, χαρτογραφώντας τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μια σειρά από γειτονιές του αστικού ιστού της πρωτεύουσας.

Τους μήνες που πέρασαν, οι ερευνητές της πρωτοβουλίας χρησιμοποίησαν μεθόδους όπως ερωτηματολόγια, αστικά παιχνίδια και δημοσίους διαλόγους για να καταγράψουν τις ανάγκες της πόλης στις γειτονιές του Κολωνού, της πλατείας Βικτωρίας και του Μεταξουργείου.

Με βάση αυτή τη χαρτογράφηση, το Curing the Limbo προχωράει στον σχεδιασμό διαφορετικών μοντέλων ενσωμάτωσης έτσι ώστε να πατούν στις προϋπάρχουσες ανάγκες της Αθήνας και στην οργανική φύση των γειτονιών της.”

πηγή: ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Νίκου Ευσταθίου, για την εφημερίδα "Καθημερινή", έντυπη έκδοση 22/02/2019

#CuringtheLimbo #cityofAthens #Serafio #CRS #IRC #UniversityofAthens #thisisathens #synathina #UrbanInnovativeActions #UIAinitiative #UIAcities #integration #socialcohesion #socialexchange #socialinnovation  #kathimerini #media

UCL REPORT ON AFFORDABLE HOUSING

“the city of Athens” on UCL report cover

“the city of Athens” on UCL report cover

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ;

Το Casa Baobab στην Ρώμη, το Urban Shelter Project σε περιοχές της Ιορδανίας και το Rental Mediation Programme στη Μαδρίτη, είναι μόνο μερικές από τις 120 περιπτώσεις μοντέλων προσιτής κατοικίας που μελέτησε το University College London για το Curing the Limbo. Διαβάστε την καταγραφή και τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα στο ακόλουθο report (αγγλικά).

WHAT DO CITIES DO ABOUT INTEGRATION?

University College London has reviewed the literature and best practices in order to identify and analyse affordable housing practices and examine them under the prism of their possible application for the case of Athens’ registered refugees moving from state-led accommodation to independent housing. Initially, the report processed around 120 cases of affordable housing and documentary, with a significant affordability component, for refugees, homeless people, and low income groups. The examples were implemented by municipalities, NGOs and CBOs, with no geographical restriction.    

This initial selection was reduced to 32 exchange models, 13 credit-based systems and 25 incentive schemes that provide information and reflections on a mix of:

a) means to draw the participation of homeowners/tenants in the projects 

b) different modes to provide the refugee homes 

c) ways to build autonomy/self-reliance by connecting refugees with local communities

This review was issued by the international organization Catholic Relief Services (CRS) and conducted by the University College London (UCL), in the framework of Curing the Limbo, a European pilot program of the city of Athens implemented with the partnership of the University of Athens, the CRS, the International Rescue Committee (IRC) and the Athens Development and Destination Management Agency (ADDMA). The project Curing the Limbo is co-financed by the European Regional Development Fund through the Urban Innovative Actions (UIA) initiative.

#CuringtheLimbo #cityofAthens #CRS #UCL #affordablehousing #review #socialhousing #UrbanInnovativeActions #UIAinitiative #UIAcities #integration #socialcohesion #socialexchange #socialinnovation 

«ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ»

EΝΑ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ» ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

DSC04132.jpg

Έπειτα από έρευνα και προετοιμασία μηνών, και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την CRS, την IRC και την ΕΑΤΑ, το πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων, Curing the Limbo ξεκινάει τις πρώτες του τάξεις μαθημάτων για ελληνικά και αγγλικά, με συνολικά 50 μαθητές αναγνωρισμένους πρόσφυγες (+18) από χώρες που μιλούν αραβικά, φάρσι ή γαλλικά.

Τα μαθήματα ξεκινούν τον Φεβρουάριο στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων και από εκεί επεκτείνονται στις γειτονιές της Αθήνας.

Με το Curing the Limbo, oι πρόσφυγες γίνονται μέρος της πόλης!

 

Ενημέρωση (σε ελληνικά, αγγλικά, αραβικά, φάρσι και γαλλικά) και νέες εγγραφές στα μαθήματα και τις δράσεις του προγράμματος, κάθε Τρίτη και Πέμπτη 10:00 - 14:00 στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη στον 2ο όροφο

Αν είστε σε επαφή ή εργάζεστε με ανθρώπους που μπορεί να ενδιαφέρονται, παρακαλούμε να τους ενημερώσετε.

www.curingthelimbo.gr

#CuringtheLimbo #cityofAthens #Serafio #CRS #IRC #UniversityofAthens #thisisathens #synathina #UrbanInnovativeActions #UIAinitiative #UIAcities #integration #socialcohesion #socialexchange #socialinnovation