ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΣΤΟ CURING THE LIMBO

Απο το «κενο», στην κοινωνια: ενα εγχειρημα ενταξης προσφυγων

[…] Η ιδέα είναι απλή, όσο και δύσκολη: ο δήμος σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις που ενισχύουν τη διάδραση των κατοίκων οι οποίοι ζουν στις γειτονιές της Αθήνας με τους νέους κατοίκους, δηλαδή πρόσφυγες που έχουν αποκτήσει άσυλο στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ενισχύει την ένταξη των προσφύγων προσφέροντάς τους τα κλειδιά για να ξεκλειδώσουν τη νέα τους πόλη: μαθήματα ελληνικών και αγγλικών, διασύνδεση με την αγορά εργασίας, σπίτια με προσιτά ενοίκια. Κυριότατα όμως, τους φέρνει σε επαφή με ομάδες και πρωτοβουλίες ενεργών πολιτών, που δρουν σε διάφορα επίπεδα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον δήμο και το «Urban Innovative Actions» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτομίας στις μεγάλες πόλεις.

Η Αθήνα διαγωνίστηκε και κέρδισε τη χρηματοδότηση του προγράμματος για τους πρόσφυγες, το οποίο δεν στοχεύει απλώς να θεραπεύσει ανάγκες της στιγμής, αλλά κάτι πολύ παραπάνω: το πρόγραμμα εφαρμόζει αλλά και αξιολογεί συνεχώς πιλοτικές δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη των προσφύγων με στόχο να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους στην Αθήνα και μετά το πέρας του προγράμματος το 2021, αλλά και να εισηγηθεί προτάσεις δημόσιας πολιτικής για την ένταξη προσφύγων και μεταναστών που θα είναι βιώσιμες και εφαρμόσιμες στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. […] (ΕφΣυν 10/08/2019)

διαβάστε περισσότερα :