ΤΟ ΣΥΝΑΘΗΝΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΕΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ CURING THE LIMBO ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

61192085_2209818952572185_547054348178292736_n.jpg

Το πρόγραμμα ένταξης του δήμου Αθηναίων Curing the Limbo, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το συνΑΘηνά του δήμου Αθηναίων διασυνδέουν τα μαθήματα γλωσσών και audiovisual με τις ομάδες ενεργών πολιτών και τις δράσεις στις γειτονιές της Αθήνας.

Ξεκινήσαμε με την επίσκεψη στο Μποστάνι στη δημοτική αγορά Κυψέλης, την ξενάγηση με τον Λόφο Κολωνού, Σύλλογος για τον Πολιτισμό & τον Αθλητισμό και τη φωτογράφιση street art με τις polaroid των Urban Layers.

61086350_1086154638252304_6482299049276866560_n.jpg

Η διασύνδεση των προσφύγων με τις ομάδες ενεργών πολιτών διαμορφώνει ένα μοντέλο ανταλλαγής που παράγει οφέλη τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για την ίδια την πόλη. Το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων συνδέει τους συμμετέχοντες του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος Curing the Limbo με δράσεις που πραγματοποιούνται σε γειτονιές της Αθήνας από ενεργούς πολίτες, και φορείς της κοινωνίας πολιτών.

Σε συνεργασία με τα μαθήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών οι τάξεις αγγλικών, ελληνικών και audiovisual συμμετέχουν και διασυνδέονται με τις παρακάτω δράσεις

60089934_323655281652936_7364530424736907264_n.jpg

· Μποστάνι: ένα ανεξάρτητο εγχείρημα, κάθε Τετάρτη 16:00-20:00 στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, που έχει σκοπό να δημιουργήσει κοινότητες και αλληλεπίδραση μεταξύ των καταναλωτών και των παραγωγών με επίκεντρο την ηθική, τη δίκαιη εργασία, το δίκαιο εμπόριο και τη φροντίδα στη γη και τον άνθρωπο. Συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Curing the Limbo επισκέφθηκαν το Μποστάνι, σε ένα βιωματικό μάθημα αγγλικών, μαθαίνοντας τα προϊόντα καθώς και το πώς διεκπεραιώνει κανείς μια αγορά στα αγγλικά. Γνώρισαν τους καλλιεργητές, τη φιλοσοφία της ανεξάρτητης δράσης, ενώ προσφέρθηκαν να δημιουργήσουν ταμπέλες με την ονομασία των αγαθών του Μποστανιού και να τις προσφέρουν στην ομάδα. Παράλληλα, είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν από την ομάδα του Impact Hub Athens στην ανανεωμένη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και να μάθουν περισσότερα για το καινοτόμο σύγχρονο αυτό έργο.

· Λόφος ΚολωνούΣύλλογος για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό: δραστήρια μέλη της τοπικής κοινότητας στον Κολωνό, τα οποία υπήρξαν συνοδοιπόροι του συνΑθηνά και του Curing the Limbo από την πρώτη φάση της χαρτογράφησης που υλοποίησε το πρόγραμμα στις γειτονιές της Αθήνας τον Νοέμβριο του 2018, πρόσφεραν στους πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μια ιδιαίτερη ξενάγηση στην περιοχή του Κολωνού, εξοικειώνοντάς τους με τα μνημεία και την ιστορία της περιοχής.

· Urban Layers: στο πλαίσιο των μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, διοργανώθηκε μια περιηγητική διαδρομή για το street art, σε συνεργασία με την ομάδα Urban Layers, στην περιοχή του Κεραμικού και του Μεταξουργείου. Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι συμμετέχοντες φωτογράφισαν ιδανικά πορτραίτα του εαυτού τους με φόντο ένα αγαπημένο έργο street art που επέλεξαν οι ίδιοι. Το υλικό που παράχθηκε θα χρησιμοποιηθεί αφενός στα μαθήματα ελληνικών που ακολουθούν (με ελληνικές λέξεις που τους εμπνέουν οι φωτογραφίες), ενώ στη συνέχεια οι φωτογραφίες θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα διοργανώσει το συνΑθηνά με τη συμμετοχή των προσφύγων.

Για τις φωτογραφίες των δράσεων δείτε εδώ

Οι δράσεις του Curing the Limbo στις γειτονιές της Αθήνας συνεχίζονται το σαββατοκύριακο 25 & 26 Μαΐου στην πλατεία θεάτρου, με το διήμερο εργαστήρι φωτογραφίας του «Άι Λαβ Άθενς πρότζεκτ».

· Αϊ λαβ Άθενς: το Σάββατο 25 & την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, πραγματοποιείται διήμερο φωτογραφικό εργαστήριο με την ομάδα «ΑΪ ΛΑΒ Αθενς» και τον καταξιωμένο επαγγελματία φωτογράφο Γιώργο Μαλεκάκη. Οι συμμετέχοντες, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, στο ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης του δήμου Αθηναίων Curing the Limbo, θα φωτογραφίσουν την πόλη και θα την παρουσιάσουν μέσα από τη δική τους ματιά. Το εργαστήριο θα γίνει στον πολυσυλλεκτικό χώρο που λειτουργεί στην Πλατεία Θεάτρου (πρώην Guru Bar) και φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τις δράσεις της ομάδας We Need Books, στο πλαίσιο του προγράμματος This is Athens-Polis του δήμου Αθηναίων.

Με το δεύτερο κύκλο μαθημάτων, από τον Ιούνιο, σχεδιάζονται νέες δράσεις και συνδέσεις με τους συμμετέχοντες του Curing the Limbo και τις γειτονιές της Αθήνας!